Külföldről Romániába való telepedés esetében

Intézményünk nem állít ki személyi igazolványokat és nem vesz át személyi igazolványok kibocsátásával kapcsolatos dokumentumokat. Ezekért az információkért látogassa meg a helyi személyi nyilvántartók. oldalát.

Azok a külföldi lakhellyel rendelkező román állampolgárok akik Romániába szeretnének állandó lakhelyet kérelmezni, annál a személynyilvántartónál kell jelentkezzenek, ahol az ingatlan van.

Szükséges iratok

  • formanyomtatvány - külföldről Romániába való telepedés esetében

  • érvényes, vagy lejárt román útlevél, vagy a román állampolgárság megszerzését igazoló dokumentum, amelyet az Igazságügyi Minisztérium, vagy román konzulátus állított ki eredeti és másolat

  • a külföldi hatóság által kiállított személyigazolvány vagy útlevél

  • születési, házassági bizonyítvány – eredeti és másolat

  • végleges és visszavonhatatlan bírósági válási határozat, vagy válási bizonyítvány, amennyiben elvált, eredeti és másolat

  • a férj/feleség halotti bizonyítványa túlélő férj esetében, eredeti és másolat

  • a 14. évnél kisebb gyerekek születési bizonyítványa, eredeti és másolat

  • a lakhelyet bizonyító dokumentum – eredeti és másolat

  • a személyazonossági illeték befizetéséről szóló nyugta

Abban az esetben ha a kérelmező nem tudja bizonyítani a román állampolgárságát, a személyigazolványt csak akkor állítják ki amennyiben az Országos Útlevél Igazgatóság igazolja a román állampolgárság tényét, a helyi személynyilvántartó kérésére.

Az anyakönyvi bizonyítványokat a román anyakönyvi hatóság kell kiállítsa, a külföldön meghozott bírósági ítéletekhez fordítás és hitelesítés szükséges.

Az a kérelmező akinek a születése vagy házassága nem volt átirva a román anyakönyvekbe, köteles kérvényezni a külföldön kiállított anyakönyvek átirását a saját és kiskorú gyerekei számára is.

Abban az esetben ha csak az egyik szülő változtatja meg a lakhelyét külföldről Romániába, a kiskorú gyerekeivel együtt, szükséges a másik szülő beleegyezése közjegyző által hitelesítve, vagy a gyerekek elhelyezésére vonatkozó végleges bírósági ítélet

Letölthető űrlapok

Figyelem! A letöltött kéréseket elöl-hátul nyomtatva kérjük.
Kovászna megyei Személynyilvántartó Közszolgálat
Stema Județului Covasna
Kovászna Megye Tanácsa
People